Přehled kyselosti potravin
PH nad 7.0 | PH menší než 7.0 | |||||
Silně zásadité | Mírně zásadité | Slabě zásadité | Trávící kategorie | Slabě kyselé | Kyselé | Silně kyselé |
Stevie | Rýžový odvar | Čerstvý med | Sladkosti | Opracovaný med, melasa | Bílý a hnědý cukr | |
Citron, meloun, grapefruit, mango, papája |
Sušené fíky, dýně, kiwi, hrozny, jahody, jablka, broskve |
Pomeranč, banán, ananas, broskve, višeň, avokádo |
Ovoce | Jahody | Višeň, rebarbora | Rybíz, ostružiny, borůvky |
Chřest, cibule, petržel, syrový špenát, brokolice, česnek |
Tykve, fazolové lusky, řepa, celer, salát, cuketa |
Mrkev, houby, rajčata, mladá pšenice, zelí, hrách, olivy |
Zelenina |
Špenát, loupaná fazole, boby |
Sterilizovaná rajčata, brambory, tmavě modrá fazole |
Sója |
Mandle | Kaštany | Ořechy - semena | Dýňová a slunečnicová semínka | Arašídy, pistácie | Kešu, vlašské ořechy | |
Olivový olej | Lněný olej | Sezamový olej | Oleje | Kukuřičný olej | Arašídy, pistácie | Kešu, vlašské ořechy |
Proso, divoká rýže | Obilí |
Chléb z klíčené pšenice, neloupaná rýže |
Bílá rýže, pšenice, pohanka, oves |
Pšenice, bílá mouka, pečivo, těstovinové výrobky | ||
Maso | Zvěřina, ryby z chladných moří | Drůbeží a jehněcí maso | Vepřové, hovězí, ústřice, krevety | |||
Kojenecké mléko |
Kozí mléko, kozí sýr, syrovátka |
Vejce - mléko |
Vejce, máslo, jogurt, vídeňský sýr |
Sojový sýr, nepasterizované mléko, sojové mléko |
Sýr, homogenizované mléko, zmrzlina | |
Citrónová šťáva, bylinné čaje, zeleninové šťávy |
Zelený čaj | Čerstvé ovocné šťávy | Nápoje | Konzervované šťávy | Káva | Pivo, lehké alkoholické nápoje |